Kruip in de huid van

Hoe is het om je veters te strikken met drie vingers?  Geen idee daarom had de leiding een speciale opkomst bedacht met dit onderwerp met een beetje hulp van het NSGK.

De scouts hebben tijdens de gehele allerlei activiteiten gedaan om een beetje te ervaren hoe het is om een handicap te hebben. De scouts werden opgedeeld in 4 verschillende groepen. Iedere groep deed vier verschillende activiteiten rondom een handicap tijdens de opkomst.

Hoe is het om blind te zijn. De meeste scouts konden zich er wel wat bij voorstellen. Vooral dat het lastig is om te lopen zonder hulpmiddel. Dus hoe kom je met een geleide stok naar buiten? Door heel rustig te lopen en te vertrouwen op wat je hoort. Maar hoe kan je dan lezen? Gelukkig is er braille uitgevonden. Ze hebben zelf een woord in het braille-schrift geschreven en dat van een ander (proberen) te lezen. Als je doof bent kan je niet zo goed communiceren met de horende wereld. Om dit wel te kunnen is er het gebaren alfabet bedacht. De scouts hebben tijdens de opkomst kennis gemaakt met een aantal van deze gebaren. Ze hebben geoefend woorden in het gebaren alfabet te zeggen. Met een verstandelijk beperking kan  het lastig zijn om alles te overzien op een dag. Hoe zorg je er dan voor dat je het wel kan begrijpen? Door picotogrammen kunnen veel mensen dit wel volgen. Maar zijn er picotgrammen voor het openen bij scouting? Geen idee daarom vonden wij het handig om die te maken.  Tijdens de dag maken we constant gebruik van onze handen. Wat als je maar drie vingers hebt hoe lang duurt het dan dat je brood hebt gesmeerd? Onze scouts vonden het erg lastig, vooral om dat je het rustig aan moet doen. Al met al we hebben weer wat nieuwe dingen ervaren tijdens deze opkomst.