VUURMAAK OPKOMST BEVERS

We hebben bij de bevers best veel nieuwe kinderen. Het werd weer eens tijd om het over de basisbeginselen van het maken van vuur te hebben. Binnen Thorheim is dat een steeds terugkerend thema, dus zaak dat onze bevers hier verstand van hebben!! Vuur maken bij de bevers vergt de nodige concentratie, wat niet echt/echt niet aanwezig is aan het begin van onze opkomsten. Daarom werd er begonnen met een potje ‘Hollandse Leeuwen’. Aansluitend gingen we met z’n allen het bos in op zoek naar spullen voor het vuur: takken, schors, dennenappels, bladeren, hars, gras, mos: alles werd in grote tassen terug naar Thorheim gesleept!!

Voordat we beginnen met vuur maken, wordt er eerst een gesprekje gevoerd over het gevaar van vuur. Bevers zijn stoer, en bij scouting moet je vuur kunnen maken, dat hoort er echt bij, maar doe dit niet thuis!! En wat mag wel en niet, wat als het toch fout gaat? Waar is die emmer met water voor? Veel kinderen hebben zich ooit wel eens ergens aan gebrand, dus het besef is al wel aanwezig.

Dan is het tijd voor een aantal proefjes en opdrachten met vuur. De kinderen maken kennis met de Fire-steel waar je vonken uit kunt krijgen waar de watten direct vlam door vatten!

Veel vloeistoffen zijn brandbaar, anderen weer niet. Op de fles staat vaak wel hoe gevaarlijk iets is. Staat er een vlam op, dan moet je er geen lucifer bij gaan houden. Andere vloeistoffen moet je absoluut niet doorslikken of op je huid krijgen. Welke van deze vloeistoffen brandt het beste denken jullie? Even uitproberen hoort daar bij!!

Het loopt weer tegen het eind van het jaar aan, en daar hoort toch wel een beetje vuurwerk bij. Als je maar weet wat je doet kun je daar veel plezier aan hebben.

Heb je ooit water zien branden? Of een steen in de hens gezet? Dat kan toch helemaal niet?? Nou, niet apart van elkaar, maar karbiet met water geeft toch het WAUW effect!!!